ALOE PRAVÁ – Aloe vera
 
        Řadí se mezi nejlepší rostlinné léky na zácpu a pro své povzbudivé účinky na všechny funkce organismu se považuje za preventivní lék proti rakovině. Čerstvá šťáva je dezinfekčním a hojivým prostředkem, který můžeme používat přímo na drobná poranění, popáleniny, všechny kožní problémy a v kosmetice.   
        Při vnitřním užívání aloe silně prokrvuje tělesné orgány a může nastat i vnitřní krvácení, proto ji dávkujeme velmi opatrně. Její užívání se nedoporučuje v těhotenství a při nemocech ledvin.
 
        ANDĚLIKA LÉKAŘSKÁ - Archangelica officnalis
 
   Kvůli výrazně posilňujícímu působení na celý organismus řadíme andělíku do společenství tak slavných rostlin, jako jsou ženšen nebo puškvorec. Staré recepty ji doporučují užívat před náročným dnem, například zkouškou, vystoupením, rokováním, k získání dobré fyzické i duševní pohody. Hořký kořen andělíky můžeme užívat i při poruchách trávení, migréně, zavra-tich, bývá také součástí hořkých likérů.
   Jako všechny povzbuzující prostředky, také andělíka může ve větších dávkách působit opačné, což by při doporučeném použití mohlo znamenat neúspěch, proto dávky zásadně nepřekračujeme.
 
          ANÝZ VONNÝ – Pimpinella anisum
 
   Silice anýzu mají výrazné odhleňovací účinky, proto se používá jako součást tzv, prsních čajů při různých chorobách plic a průdušek. Má dobré větropudné účinky při střevních a žaludečních kolikách. Podobně jako fenykl, i anýz podporuje činnost žláz, čímž pomáhá zvyšovat tvorbu mateřského mléka. Zevně se jeho léčivé účinky využívají formou obkladů na pohybové orgány.
   V obvyklých dávkách je anýz úplně bezpečný a vhodný i pro děti. Dobře se také uplatňuje v různých bylinných směsích, přičemž zlepšuje jejich chuť i vůni.
 
    BAZALKA PRAVÁ – Ocimum basilicum
 
   Bazalka nemá jednoznačně určené léčebné použití, ale kvůli svým všestranně příznivým zdravotním účinkům se uplatňuje jako přísada do různých čajových směsí. Na prvním místě patří do čajů proti křečím, preventivně ji můžeme pít i samostatně, šálek denně. Zlepšuje tvorbu mateřského mléka, mírně zvyšuje krevní tlak a prospívá i žaludku, zvlášť při poruchách po užívání syntetických léků.
   Dobré vlastnosti bazalky se projevují také tím, že nemá žádné nepříjemné účinky. Měli bychom ji proto užívat častěji, zvlášť jako koření.  
 
     BENEDIKT LÉKAŘSKÝ – Cnicus benedictus
 
   Protibakteriální a protinádorové působení benediktu se odpradávna využívá při léčbě rakoviny, kde patří k nejlepším rostlinám a uplatňuje se i zevně ve formě obkladů z čerstvé šťávy nebo vysypáváním ran práškem z usušené natě. Toto působení se spojuje i s velmi dobrým účinkem na trávicí soustavu, čemuž odpovídá jeho hořká chuť. Má i další dobré vlastnosti – posiluje srdce a nervy, tonizuje organismus a pomáhá při revmatických nemocech.Při vnitřním užívání je benedikt citlivý na předávkování, silnější čaj může vyvolat zvracení a nevolnost.
   Vylučuje se jeho užívání při onemocněních ledvin a v těhotenství
 
             BEZ ČERNÝ – Sambucus nigra
 
   Květ a plody bezu mají odlišné léčebné uplatnění, obojí však vynikající a těžce nahraditelné. Čaj z květů je prvotřídním lékem na všechny nemoci z prochlazení. Vyvolává pocení, ničí choroboplodné bakterie a čistí zahleněné průdušky.Tyto účinky můžeme využívat i zevně v inhalačních směsích. Čerstvé, sušené, konzervované nebo jinak zpracované plody tiší bolesti nervového původu, jako jsou záněty trojklanného nebo sedacího nervu – ischias.Bezový čaj můžeme pít při chřipce ve větším množství bez obav.
   Čerstvé plody způsobují průjem a při předávkování mohou vyvolat toxické příznaky, což se jejich usušením nebo zpracováním ztratí.
 
     BORŮVKA ČERNÁ – Vaccinium myrtillus
 
   Vynikající vlastnost mají borůvkové listy, snižují obsah cukru v krvi, proto jsou velkým přítelem všech cukrovkářů, ale využívají se i k přípravě zdravého lahodného čaje.
Mimořádnost borůvky potvrzuje i to, že ji můžeme užívat neomezeně, plody i čaj z listů jsou také výborným zdravotně-preventivním prostředkem.
 
BRUSNICE BORŮVKA – Vaccinium vitis idaea  
 
Brusinkové listy mají antibakteriální a močopudné působení takže jsou dobrým prostředkem při infekcích močových cest. Podobně působí i na žlučové cesty a žlučník. Působí mírně protiprůjmově a taky pomáhají při cukrovce.
Dobrých vlastností brusinky využíváme hlavně v čajových směsích
 
     BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ – Borago offtcinalis
 
   Už podle starověkých lékařů přinášel brutnák „radost a úlevu srdci“. Toto jeho léčebné uplatnění se zachovalo dodnes. Brutnák výrazně posiluje srdeční sval, léčí rozšířené srdce a neurózu. Současně působí močopudně, Čímž také prospívá srdci. Čaj z brutnáku čistí krev a posiluje nervovou soustavu, což rozšiřuje jeho u-platnění v bylinkové praxi.
   Brutnák účinkuje pomalu, projeví se až po delším užívání, některé látky v něm obsažené jsou ve větších dávkách jedovaté, proto dodržujeme doporučené dávkování, neužíváme ho dlouhodobě a jeho dobré vlastnosti využíváme v čajových směsích.
 
      BŘÍZA BĚLOKORÁ – Betula pendula
 
   Hlavní léčivou hodnotou břízy je její značná močopudnost. To ji řadí k základním lékům na ledviny a močové orgány. Tím, že odvodňuje organismus, vyplavuje z něj nežádoucí soli, prospívá při revmatických nemocech a je důležitou složkou čajových směsí k podpoře hubnutí a mírnění celulitidy. Zevně jsou výtažky z břízy osvědčeným prostředkem na vlasy, dobře se uplatňují také jako přísada do koupelí.
   Bříza je úplně neškodná, v obvyklém dávkování ji můžeme bez obav užívat samostatně i dlouhodobě.
 
     BUKVICE LÉKAŘSKÁ – Betonica offtcinalis
 
   Léčivé účinky bukvice se nejčastěji uplatňují k léčení dýchacích orgánů, proti astmatu,kašli a zánětu průdušek. Dobře však poslouží i při zánětu ledvin a močového měchýře, ženských nemocech, nervových poruchách, epilepsii, trávicích problémech, ojedinělá je i schopnost oživovat údy po mrtvici. Zevně můžeme přikládat kašovité obklady z čerstvé nebo spařené drogy na vředy a různé kožní nemoci.
   Bukvice všechno léčí, přitom ničemu neškodí, můžeme ji užívat bez obav nejen jako čaj, ale i ve formě vín a bylinných likérů.
 
    CELÍK ZLATOBÝL – Solidago virgaurea
 
   Podle většiny bylinkářů je celík nejlepším rostlinným lékem na všechny nemoci ledvin. Pomáhá při jejich chronickém zánětu, čistí moč od hnisu a krve, prospívá při nemocech prostaty. Zásluhou velké močopudnosti je celík vhodný i do čajových směsí na vysoký krevní tlak, revmatické nemoci a obezitu.
   Čaj z celíku je úplně neškodný, můžeme ho pít i ve větším množství, k pročištění ledvin až jeden litr denně, ne však dlouhodobě.
 
   CIBULE KUCHYŇSKÁ – Allium cepa
 
Chceme-li využít všechny vynikající léčivé vlastnosti cibule, musíme ji používat převážně syrovou. Tak se i jedla jako tradiční potrava, když doplňovala těžce stravitelnou slaninu.
Podobně jako u česneku, tak i u cibule bychom mohli vyjmenovat celou řadu příznivých účinků na celý organismus. Syrová cibule je vynikající zdravotní prevence, i všestranný lék.
Snižuje hladinu cukru v krvi, čistí žaludek a střeva, zlepšuje trávení, uklidňuje, reguluje krevní tlak, pomáhá při chřipce, kašli a nachlazení, má protinádorové účinky. Už nejstarší recepty používaly cibuli i zevně na záněty plic a průdušek, vředy, kožní nemoci, při bodnutí hmyzem nebo pokousání zvířaty.
Cibuli považujme za základ zdravé výživy, konzumujme ji pravidelně a často. Ne však mnoho najednou, neboť může podráždit žaludek. Stačí půl středně velké cibule, jako salát nebo přílohu k jídlu, pro zmírnění pálivosti ji pokapeme citronem.
 
      ČAJOVNÍK ČÍNSKÝ – Thea sinensis
 
   Pravý čaj patří k nejstarším nápojům lidstva. Jeho pití má už několika tisíci letou tradici. Až v poslední době se však zjistilo, že zelený čaj, ne fermentovaný černý, je i prvotřídním lékem. Čaj se odpradávna pije hlavně kvůli obsahu kofeinu, který povzbuzuje organismus. Zelený čaj má i další vynikající léčivé vlastnosti – zlepšuje trávení, krevní oběh, metabolismus a čistí krev. Proto když si místo nezdravého sladkého nápoje nebo kávy dáme šálek zeleného čaje, uděláme vždy správný krůček ke svému zdraví.
 
      ČESNEK SETY – Allium sativum
 
   Jeho účinné látky pronikají až do nejjemnějších krevních kapilár a vylučují se přes pokožku, což trvá několik hodin. Právě přitom si musíme uvědomit, že česnek je nejlepším rostlinným lékem vůbec, který má jen pozitivní účinky na všechny tělesné orgány. Proto česnek považujeme za každodenní zdravotní prevenci i doplněk každé léčby. Chceme-li plně využívat jeho účinné látky, nemůžeme ho nijak upravovat, neboť tím se vždy více či méně ničí. Z mnohokrát ověřených léčivých účinků je nejdůležitější už vzpomínaný účinek na krevní oběh a lymfatický systém, přitom se čistí krev a reguluje krevní tlak, zvlášť když je vysoký. Česnek snižuje obsah cholesterolu v krvi, posiluje organismus, zpomaluje stárnutí, zvyšuje sexuální aktivitu a potenci, je účinným podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny. Působí antibioticky a antisepticky, už jeho výpary ničí mikroby. Dezinfikuje vnitřní orgány, posiluje činnost srdce a pomáhá při cukrovce. Česnek je vynikajícím lékem i zevně, ale protože dráždí pokožku, chráníme ji jemnou gázou nebo krémem.
   Jako u všech léků, platí i u česneku, že jej užíváme s mírou. Jeho silné působení může vyvolat podráždění trávicího traktu a může být nebezpečné pro oběhový systém. Česnek užívejme pravidelně, ale jen 1 až 3 stroužky denně, ne více.
 
     ČEKANKA OBECNÁ – Cichorium intybus
 
   Čekanka má příznivý vliv na vnitřní orgány, čistí krev, léčí žaludek, játra, žlučník, slezinu i ledviny. V játrech působí jako protijed při otravách, například zkaženými potravinami. Pomáhá také při cukrovce a svojí močopudností přispívá ke snižování nadváhy.
   Čaj z čekanky je úplně neškodný, v obvyklém dávkování ho můžeme pít i samotný a dlouhodobě.
 
     ČESNEK MEDVĚDÍ – Allium ursinum
 
   Medvědí česnek má podobné všestranné účinky jako česnek kuchyňský. Celkově působí slaběji, ale některých látek obsahuje více. Jeho výhodou je, že zimou oslabenému organismu dodává první jarní vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Přitom léčí trávicí trakt, srdce a krevní oběh, reguluje krevní tlak a pomáhá při arterioskleróze. Je preventivním všelékem, který využíváme co nejvíce.
   Při běžné konzumaci čerstvých listů jako součásti potravy předávkování nehrozí, při užívání jiných preparátů dodržujme obvyklé dávky, neboť i taková zdravá rostlinka se může projevit nepříznivě.
 
 
 
     DIVIZNA VELKOKVĚTÁ -Verbascum densiflorum
 
   Vysoký obsah slizovitých látek předurčil diviznu k léčení průdušek a plic. Uvolňuje hleny, čistí průdušky při kašli a chrapotu, léčí zánět hrtanu a zmírňuje dráždění horních cest dýchacích. Velké čerstvé listy divizny můžeme přikládat na různá bolestivá místa a rány, podobně jako listy devětsilu.
   Divizna nemá žádné nepříznivé účinky a může se užívat i samostatně.
 
     DOBROMYSL OBECNÁ – Origanum vulgare
 
   Z všestranných léčivých účinků dobromysli se v bylinkových receptech nejvíce využívá její schopnosti čistit zahleněné plíce a průdušky, pomáhat při úporném i černém kašli. Dobromysl uklidňuje a posiluje celý organismus, prospívá trávicímu traktu, ženám při vynechávání menstruace a křečích. Zevně je oblíbenou přísadou do bylinkových koupelí a inhalačních směsí.
  Při užívání dobromysli nejsou známé žádné nepříznivé účinky, ale jeho povzbuzující působení nepřehánějme.
 
     DUB LETNÍ – Quercus robur
 
   Léčivá síla dubu spočívá v silně stahujícím účinku, což se projevuje hlavně zevně formou obkladů na rány, vředy, křečové žíly, hemoroidy a lymfatické poruchy. Dub je dobrý i k výplachům ústní dutiny a jako přísada do bylinkových koupelí. Vnitřně se čaj z kůry uplatňuje při otravách žaludku, některých ženských onemocněních a k čištění krve.
   Vnitřně dávkujeme dub velmi opatrně, neboť předávkování může vyvolat zvracení, což nehrozí, když ho použijeme jen k doplnění čajové směsi.
cookie

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Souhlasíte s používáním cookies?

Ano, souhlasím Nesouhlasím Nastavení
close

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat. Používáme krátkodobé (session cookie) – vymažou se z vašeho počítače po zavření prohlížeče.

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

close

Cookies

Tento web používá soubory cookie a z hlediska zákona se jedná o osobní údaje. Správcem těchto osobních údajů je Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

Další detailní informace o tom, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje (včetně cookies), se dozvíte v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, který najdete na našem webu.

Obecně o cookies

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou používat webové stránky k mnoha účelům, např. k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií nebo analýze návštěvnosti, některé slouží k tomu, aby si webová stránka pamatovala vaše preference. Tyto soubory se ukládají do vašeho zařízení (např. do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu). Každá webová stránka může do vašeho prohlížeče odesílat své vlastní soubory cookies pouze v případě, pokud to umožňuje nastavení vašeho prohlížeče.

Zákon stanoví, že můžeme na vašem zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek (viz sekce Nezbytné cookies), a to bez vašeho souhlasu, na základě tzv. oprávněného zájmu. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas, jehož plný text najdete zde, a který můžete kdykoliv odvolat pomocí tohoto formuláře.

Druhy cookies

Cookies se dělí podle účelu, k jakému jsou využívány a ta takto:

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat.

Tyto cookies lze blokovat (zakázat), ale část stránek se vám nemusí zobrazovat správně, některé části dokonce nemusí fungovat. Návody pro nejčastěji používané prohlížeče najdete zde:

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Seznam cookies

Na našem webu využíváme jak naše vlastní cookies, tak cookies třetích stran, jejichž vlastní zásady zpracování uvádíme zde:

Vypracovala advokátní kancelář Petráš Rezek

close

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Identifikace správce: Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

V souladu s ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob, v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen „Nařízení“) souhlasím tímto s tím, aby výše uvedená společnost (dále jen „správce“) zpracovávala mnou poskytnuté osobní údaje (dále jen osobní údaje), a to:

  • cookies

pro účely:

  • statistické(1) (např. doba vaší návštěvy našich stránek, nejčastěji používaná část webu apod.)
  • preferenční (např. identifikace prohlížeče, jazykové nastavení apod.)
  • marketingové a reklamní (např. personalizace reklamy, statistika vyhledávání apod.)
  • ostatní (jiné nezařazené technické účely)

Souhlas je možno nastavit pro všechny (tlačítko Ano, souhlasím) nebo pouze pro některé účely (zaškrtnutím příslušné části), případně je možné zamítnout vše (tlačítko Nesouhlasím).

Při udělení souhlasu smarketingovými a preferenčními cookies může docházet k profilování.

Poskytnutí údajů k účelům zpracování dle tohoto souhlasu je dobrovolné.

Beru na vědomí, že mám právo:

  • požadovat přístup k mým osobním údajům,
  • požadovat opravu či výmaz mých osobních údajů,
  • požadovat omezení zpracování,
  • vznést námitku proti zpracování,
  • na přenositelnost osobních údajů,
  • podat stížnost proti zpracování osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Byl/a jsem poučen/a, že mám v souladu s Nařízením právo kdykoliv odvolat svůj souhlas odvolat pomocí tohoto odkazu.

Veškeré informace včetně možnosti výkonu svých práv, způsobu odvolání souhlasu a doby uložení jednotlivých cookies najdete v dokumentech Cookies a Zásady ochrany osobních údajů, které najdete na našem webu.

(1) Zpracování statistických cookies je naším oprávněným zájmem. Zaškrtnutím příslušné části zde můžete uplatnit námitku proti tomuto zpracování a zastavit jejich zpracování.