KAKOST SMRDUTÝ – Geranium robertianum
 
Kvůli svým stahujícím účinkům je kakost vhodný do čajových směsí na zastavení krvácení a průjmu. Je močopudný a slouží k rozpouštění močových kamenů, při krvi v močí a bolestech močových orgánů. Několik bylinkových receptů doporučuje kakost jako součást čajových směsí k podpoře léčby rakoviny. Teplé kašovité obklady s troškou masti se přikládají zevně na otoky, nervové záněty, ekzémy a vředy.
Kakost nemá žádné nepříznivé působení, ale je dost silný, proto jej používáme s mírou a ne dlouhodobě.
 
     KARBINEC EVROPSKÝ – Lycopus europaeus
 
V bylinkové praxi má nezastupitelné místo jako součást čajů na nadměrnou činnost štítné žlázy. Její užívání se doporučuje jen do čajových směsí.
 
     KOKOŠKA PASTUŠÍ TOBOLKA-Capsella bursa-pastoris
 
Kokoška pastuší tobolka patří k nejlepším lékům na zastavení krvácení každého druhu, vnějšího i vnitřního. Dobře pomáhá při tak častém ženském krvácení. Její další dobrou vlastností je schopnost regulovat krevní tlak, čistit krev a rozpouštět vápenaté usazeniny v krevních cestách. Takových bylinek máme málo, proto si kokošky vysoce ceníme i jako prevence kornatění tepen, sklerózy a infarktu.I když se u kokošky nezjistily žádné nepříznivé účinky, při dlouhodobém užívání ji dávkujeme raději méně a kombinujeme s dalšími podobně účinkujícími bylinkami.
 
     KOMONICE LÉKAŘSKÁ – Melilotus officinalis
 
     V bylinné praxi má důležité uplatnění, ověřeny jsou její schopnosti posilovat cévy a ředit krev, čehož se využívá při léčbě trombózy křečových žil a poruch oběhu krve. K tomuto účelu slouží jako obklad i zevně. Její účinek se přenáší až do krevních kapilár, takže působí také v lymfatických cestách. Kromě toho čaj z komonice příznivě působí také na játra, bolesti hlavy a zvyšuje tvorbu mateřského mléka.
Nezvyklé látky obsažené v komonici působí silně, mohou vyvolat bolesti hlavy a závratě. Proto ji dávkujeme velmi opatrně, užíváme po 7 až 10 dnech a na stejnou dobu přerušíme a neužíváme současně s dalšími podobně účinkujícími léky.
 
     KONTRYHEL ŽLUTOZELENÝ – Alchemilla vulgarit
 
Kontryhel je nepostradatelný na pomoc při všech onemocněních ženských orgánů. Posiluje dělohu, čímž zvyšuje pravděpodobnost početí a snižuje riziko potratu. Je součástí čajů na zastavení ženského krvácení, prospívá při všech menstruačních problémech, výtoku, zánětu vaječníků a v přechodu.
Dobré vlastnosti kontryhele jsou prospěšné i dalším orgánům, a to nejen u žen, ale i u mužů, přitom tato bylinka nemá žádné nepříjemné účinky ani při dlouhodobém užívání.
 
     KOPŘIVA DVOUDOMÁ – Urtica dioica
 
Nejcennější je její vliv na krvetvorbu. Podporuje tvorbu červených krvinek, dodává železo, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, což se projeví v celém organismu, ale hlavně dobře působí při kožních vyrážkách, akné a bolestech kloubů. Kopřivový čaj je močopudný, čímž je určen revmatikům a lidem, kteří trpí nemocemi ledvin. Zlepšuje peristalti-ku – funkci střev a podporuje tvorbu mateřského mléka. Zevně je kopřiva osvědčeným lékem na vlasy, šlehání natí zlepšuje prokrvení různých částí těla a odstraňuje revmatické bolesti.
Protože kopřiva nemá žádné nepříznivé účinky, doporučuje se užívat ji i preventivně, nejlépe v čerstvém stavu.
 
       KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ – Symphytum officinale
 
Jak už název napovídá, kostival je nejlepší přírodní prostředek na nemocné kosti, přičemž se používá zevně. Dobře pomáhá při vyvrtnutí, zánětech kostí a vaziva, krevních podlitinách, bolestech, příznivě ovlivňuje scelování kostí. Slizovité látky kostivalu se dobře uplatňují i vnitřně, neboť urychlují hojení vředů žaludku a dvanácterníku.
V kostivalu byly zjištěny některé škodlivé látky, proto jej užíváme opatrně, ne samostatně a bez přestávky nejvýše dva týdny.
 
     KOZLÍK LÉKAŘSKÝ – Valeriana officinalis
 
Kozlík považujeme za nejúčinnější rostlinný lék na nervovou soustavu. Pomáhá při všech problémech nervového původu od stresu, nervozity, psychické vyčerpanosti až po duševní nemoci. Současně uklidňuje srdce, žaludek, různé druhy křečí a bolestí. Jeho dobrou vlastností je, že nervovou soustavu stabilizuje, tedy uklidňuje nervozitu, ale při apatii podněcuje k aktivitě.
Silné působení kozlíku využíváme opatrně, neboť přehnaným působením na nervovou soustavu ji můžeme místo uklidnění ještě více podráždit.
 
     KRUČINKA BARVÍŘSKÁ – Genista tinctoria
 
Kručinka má mnoho dobrých vlastností, nejvíce se využívá její značná močopudnost, která prospívá při dně, revmatismu, vodnatění, ale i srdečních onemocněních a při snížené činnosti ledvin. Při tom zbavuje tělo usazenin soli, odstraňuje otoky a mírně zvyšuje nízký krevní tlak. V lidovém léčitelství se odpradávna používala i na strumu.
Kvůli jejímu poměrně silnému působení a toxickým účinkům se doporučuje její užívání výhradně jako menšinové přísady v čajových směsích.
 
     KRUŠINA OLŠOVÁ – Frangula alnus
 
Krušina se proslavila jako jedna z nejlepších bylin na odstranění zácpy, kdy ji můžeme používat i samostatně. Současně čistí vnitřní orgány, ředí krev, zlepšuje látkovou přeměnu i funkci střev, osvědčila se v geriatrii. Její dobré léčivé vlastnosti se uplatňují i v čajových směsích na nemoci jater, žlučníku, při různých vyrážkách a na hubnutí.
Důsledně dodržujeme předepsané dávky a užíváme ji jen několik dní.
 
     KUKUŘICE SETA – Zea mays
 
V bylinkové praxi si blizny kukuřice získaly pověst výborného odtučňovacího prostředku.Jsou značně močopudné, tím prospívají í při dně, revmatismu, močových a ledvinových potížích, hlavně písku a kamenech. Čaj z blizen současné mírně zvyšuje krevní tlak a je dobrý také při cukrovce.
Kukuřice je úplné neškodná, čaj můžeme pít bez obav i ve větším množství.
 
     LÉKOŘICE LYSÁ – Glycyrrhiza glabra
 
Dobré léčivé vlastnosti lékořice se uplatňují hlavně u dýchacích orgánů, protože výborně rozpouštějí hleny, čímž ulehčují odkašlávání.
Lékořice je mírně močopudná, změkčuje stolici, upravuje látkovou přeměnu, chrání játra před otravami, podporuje činnost nadledvinek, uklidňuje a posiluje. Proto, ale i kvůli své sladkosti, se stala oblíbenou přísadou do čajů a jiných medikamentů.
Oblíbená sladkost této bylinky má však i některé nepříjemné vedlejší účinky, proto ji samostatně ani dlouhodobě nepoužíváme a vyloučíme během těhotenství a kojení.
 
     LEN SETY – Linum usitatissimum
 
Při léčivých účincích lnu se spojuje hodnota látek, které obsahuje, s mechanickým působením v trávicím traktu. Semeno má totiž schopnost při trávení zvětšovat svůj objem, a tím vytvořit ve střevech potřebný tlak k aktivizování jejich zastavené činnosti. Současně obsah látek léčí v žaludku zánět, vředy a pomáhá při rakovině. Len je výborným lékem k zevnímu použití, semeno se přikládá na různá bolavá místa, lněným olejem potíráme popáleniny a drobná poranění na pokožce.
Len obsahuje látky, které jsou mírně jedovaté, proto při vnitřním užívání nepřekračujeme doporučené dávky.
 
     LEVANDULE ÚZKOLISTÁ – Lavandula angustifolia
 
Levandulový čaj je osvědčeným prostředkem na nervy. Pomáhá při nervozitě a s ní souvisejícími návaly do hlavy, třesavce, stresu, hysterii a migréně. Její vnitřní uplatnění se ještě rozšiřuje na trávicí a dýchací orgány. Zevně, nejlépe formou oleje nebo tinktury, dobře pomáhá při vnitrních bolestech – úrazech, revma, vykloubeninách, bolestech svalového i nervového původu. Je také velmi dobrou přísadou do bylinkových inhalací, koupelí a voňavých polštářků.
Silně uklidňující účinek levandule ve vyšších dávkách omamuje, proto při vnitřním užívání nepřekračujeme doporučené dávkováni.
 
     LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ – Tropaeolum majus
 
Zásluhou silného antibakteriálního účinku ji bylinkáři považují za „urologický penicilin“. Osvědčila se hlavně při jejich zánětových onemocněních. Dále se lichořeřišnice uplatňuje jako prostředek proti vypadávání vlasů a také na dýchací orgány. Čerstvé mladé lístečky se mohou konzumovat jako léčivý jarní salát, nezralé plody se nakládají do octa jako náhražka kaparů.
Při užívání lichořeřišnice se nezjistily žádné nepříznivé účinky, můžeme ji používat bez obav i samotnou.
 
      LÍPA MALOLISTÁ – Tilia cordata
 
Bez lípy si těžko představíme léčbu nachlazení nebo chřipky, protože to je tradiční prostředek proti těmto onemocněním. Lipový čaj vyvolává pocení, snižuje teplotu a léčí průdušky. Přitom ředí krev, čímž působí preventivné proti angině pectoris, infarktu a zápalu žil.
Lipový čaj nemáme pít jen několik dní při chřipce, ale preventivně co nejčastěji, neboť působí pomalu, jeho všestranné účinky se nejlépe projeví po delším užívání.
 
     LNICE OBECNÁ – Linaria vulgarit
 
U žlutých květů lnice se podle starých zásad lidového léčitelství potvrdilo, že léčí žlučník –jeho zánět, sníženou tvorbu žluče a žloutenku. Protizánětlivé účinky lnice se využívají při zánětu ledvin, močových cest a prostaty. Čaj ze lnice neutralizuje vysokou kyselost žaludečních šťáv, čímž odstraňuje tzv. „pálení žáhy“ a tiší bolesti při vředech žaludku a dvanácterníku. Léčivá hodnota lnice se projevuje i zevně, silným odvarem nebo obkladem léčíme nemoci očí, různé kožní nemoci a odstraňujeme pihy. Z lnice můžeme udělat i léčivou mast, podobně jako z měsíčku.
Lnici můžeme užívat vnitřně bez obav i samostatně a dlouhodobě. Bylinkové recepty ji obvykle předepisují jako součást čajových směsí.
 
     LOPUCH PLSTNATY – Arctium tomentosum
 
Lopuch silně čistí krev, čehož se využívá hlavně při všech kožních onemocněních, a to vnitřně i zevně. Kromě toho podporuje tvorbu žluče, je močopudný, potopudný, omezuje tvorbu žlučových a močových kamenů, posiluje při jarní únavě a zlepšuje látkovou přeměnu. Známé a osvědčené jsou jeho příznivé účinky na růst vlasů, čehož se využívá v kosmetických přípravcích.
Velmi dobré působení lopuchu nedoprovázejí žádné nepříznivé účinky, avšak mírně projímá, proto jej užíváme raději ve směsích s dalšími bylinkami.
cookie

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Souhlasíte s používáním cookies?

Ano, souhlasím Nesouhlasím Nastavení
close

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat. Používáme krátkodobé (session cookie) – vymažou se z vašeho počítače po zavření prohlížeče.

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

close

Cookies

Tento web používá soubory cookie a z hlediska zákona se jedná o osobní údaje. Správcem těchto osobních údajů je Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

Další detailní informace o tom, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje (včetně cookies), se dozvíte v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, který najdete na našem webu.

Obecně o cookies

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou používat webové stránky k mnoha účelům, např. k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií nebo analýze návštěvnosti, některé slouží k tomu, aby si webová stránka pamatovala vaše preference. Tyto soubory se ukládají do vašeho zařízení (např. do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu). Každá webová stránka může do vašeho prohlížeče odesílat své vlastní soubory cookies pouze v případě, pokud to umožňuje nastavení vašeho prohlížeče.

Zákon stanoví, že můžeme na vašem zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek (viz sekce Nezbytné cookies), a to bez vašeho souhlasu, na základě tzv. oprávněného zájmu. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas, jehož plný text najdete zde, a který můžete kdykoliv odvolat pomocí tohoto formuláře.

Druhy cookies

Cookies se dělí podle účelu, k jakému jsou využívány a ta takto:

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat.

Tyto cookies lze blokovat (zakázat), ale část stránek se vám nemusí zobrazovat správně, některé části dokonce nemusí fungovat. Návody pro nejčastěji používané prohlížeče najdete zde:

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Seznam cookies

Na našem webu využíváme jak naše vlastní cookies, tak cookies třetích stran, jejichž vlastní zásady zpracování uvádíme zde:

Vypracovala advokátní kancelář Petráš Rezek

close

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Identifikace správce: Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

V souladu s ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob, v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen „Nařízení“) souhlasím tímto s tím, aby výše uvedená společnost (dále jen „správce“) zpracovávala mnou poskytnuté osobní údaje (dále jen osobní údaje), a to:

  • cookies

pro účely:

  • statistické(1) (např. doba vaší návštěvy našich stránek, nejčastěji používaná část webu apod.)
  • preferenční (např. identifikace prohlížeče, jazykové nastavení apod.)
  • marketingové a reklamní (např. personalizace reklamy, statistika vyhledávání apod.)
  • ostatní (jiné nezařazené technické účely)

Souhlas je možno nastavit pro všechny (tlačítko Ano, souhlasím) nebo pouze pro některé účely (zaškrtnutím příslušné části), případně je možné zamítnout vše (tlačítko Nesouhlasím).

Při udělení souhlasu smarketingovými a preferenčními cookies může docházet k profilování.

Poskytnutí údajů k účelům zpracování dle tohoto souhlasu je dobrovolné.

Beru na vědomí, že mám právo:

  • požadovat přístup k mým osobním údajům,
  • požadovat opravu či výmaz mých osobních údajů,
  • požadovat omezení zpracování,
  • vznést námitku proti zpracování,
  • na přenositelnost osobních údajů,
  • podat stížnost proti zpracování osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Byl/a jsem poučen/a, že mám v souladu s Nařízením právo kdykoliv odvolat svůj souhlas odvolat pomocí tohoto odkazu.

Veškeré informace včetně možnosti výkonu svých práv, způsobu odvolání souhlasu a doby uložení jednotlivých cookies najdete v dokumentech Cookies a Zásady ochrany osobních údajů, které najdete na našem webu.

(1) Zpracování statistických cookies je naším oprávněným zájmem. Zaškrtnutím příslušné části zde můžete uplatnit námitku proti tomuto zpracování a zastavit jejich zpracování.