PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ-Taraxacum officinale
 
Hořká chuť předurčuje pampelišku k léčbě trávicího traktu, zvláště jater. Zlepšuje i činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Snižuje krevní tlak, zlepšuje oběh krve, a tím i činnost srdce. Její všestranné, velmi dobré léčivé účinky se příznivě projevují také při revma, cukrovce, nemocech ledvin a obezitě. První jarní lístečky pampelišky přidáváme do salátů .Chválu pampelišky ještě podtrhuje to, že je úplně neškodná, můžeme ji užívat i dlouhodobě.
 
      PARCHA SAFLOROVÁ – Leuzea rhapontica
 
Je to další z asijských povzbuzujících rostlin, jejíž účinky jsou podobné jako u ženšenu. Parcha zvyšuje imunitu organismu, jeho svalovou sílu a práceschop-nost. Zásobuje mozek kyslíkem, čímž zvyšuje jeho činnost při učení a duševní práci. Citelně snižuje hladinu cukru v krvi, prospívá při onemocněních jater, zlepšuje psychickou pohodu a celkově uklidňuje.
 
      PELYNĚK PRAVÝ – Artemisia absintbium
 
  Pomáhá při zkaženém žaludku, otravách zkaženými potravinami, zvracení, poruchách tvorby trávicích stav, křečích a nadměrném nadýmání. Má i protizánětlivé účinky, pomáhá při onemocnění chřipkou, slouží jako koření a používá se také při výrobě likérů.
V malých dávkách pelyněk uklidňuje, ve větších dávkách vyvolává nervozitu, proto jej užíváme s mírou.
 
     PÍSKAVICE-ŘECKÉ SENO-Trigonella foenutn-graecum
 
 Používání pískavice je u nás poměrně řídké, i když je to všestranně užitečná bylinka. Čaj nebo prášek ze semen zlepšuje trávení, pomáhá při kašli, snižuje hladinu cukru v krvi a celkově posiluje. Při vnějším použití teplá kaše z mletého semene „vytahuje“ hnis z ran a vředů, pomáhá při natržených svalech a vykloubení.
Při vnitřním užívání pískavice v obvyklém dávkování se žádné nepříznivé účinky nezjistily.
 
     PLICNÍK LÉKAŘSKÝ – Pulmonaria officinalis
 
Čaj z květů a listů plicniku pomáhá při zánětech i zahlenění plic a průdušek, astma a kašli.
Má hojivé účinky i na sliznici úst, jícnu a žaludku po požití horkých jídel, nápojů, chemikálií apod. Je také důležitou součástí průduškových bylinkových inhalací.
      Plicník mírně zvyšuje srážlivost krve a našly se v něm některé nebezpečné látky, proto jej užíváme ve směsích s dalšími rostlinami, vždy jen několik dní během potřeby.
 
     PODBĚL LÉKAŘSKÝ - Tussilago farfara
 
Odpradávna podběl léčí suchý a úporný ka­šel, jeho slizovité látky pomáhají při všech nemocech plic a průdušek. Zevně se spařené, tro­chu pomačkané listy přikládají lícní stranou na špatně se hojící rány, záněty žil, popáleniny, revmatické a kloubní bolesti. Z květních hlaviček můžeme připravit med, podobně jako z pampelišky. Dobré vlastnosti podbělu se využívají i v kosmetice.
V podbělu se našly i některé nebezpečné látky, kvůli kterým jej vnitřně užíváme jen krátkodobě, ne samostatně, jen jako přísadu do čajové nebo inhalační směsi.
 
     POPENEC BŘEČŤANOVITÝ – Glechoma hederacea
 
Je osvědčeným lékem na průduškové astma - záduchu, především u mužů, ale pomáhá i při ostatních onemocněních dýchacích cest. V bylinných receptech se dále uplatňuje k léčení nemoci močových orgánů, uvolňuje kameny a písek v močových cestách. Mladé listy popen­ce se pro vysoký obsah vitaminů doporučují do jarních salátů.Čaj z popence můžeme pít i samostatně, tato bylinka nemá žádné vedlejší účinky.
 
     PRHA CHLUMNÍ (Arnika) – Arnica montana
 
Prha je nejlepším rostlinným lékem na různé úrazy  odřeniny, pohmožděniny, vykloubeniny, natržené svaly apod. Čím dříve přiložíme obklad z prhy, tím lépe se rána hojí. Prha má však mimořádnou schopnost léčit i zastaralé bolesti a rozpouštět krevní sraženiny. Pro své výborné dezinfekční účinky nahrazuje tinktura z prhy tinkturu jódovou, přímo do rány ji však nedáváme. U citlivé pokožky může vyvolat puchýře, proto ji ředíme vodou a pokožku chráníme krémem.
Vnitřní užívání prhy se kvůli mírné jedovatosti nedoporučuje. Má však velmi dobré a všestranné účinky na srdce, cévní systém, křečové žíly a revma, proto ji v mnoha bylinkových receptech přidáváme v malém množství do hotových čajů.
 
      PROSKURNÍK LÉKAŘSKÝ – Althaea officinalis
 
Účinkují podobně jako sléz – proti kašli a zánětu průdušek, přičemž se proskurník velmi dobře osvědčil u dětí. Je vhodný i do čajů na vředy žaludku a dvanácterníku. Slizovité látky se varem ničí, proto tyto cenné bylinky nevaříme, jen je necháme vyluhovat.
Proskurník i topolovka jsou pěkné a dobré bylinky, které většinou užíváme jen během nemoci, přitom se nemusíme obávat žádných vedlejších účinků.
 
     PRVOSENKA VYŠŠÍ – Primula ektior
 
Hlavní léčivá hodnota prvosenky je v obsahu saponinu, který ředí hleny v průduškách a plicích, čímž ulehčuje odkašlávání, Jejími dalšími vlastnostmi jsou uklidňující účinky, proto se používá jako přísada do čajů proti stresu, neuróze, migréně a nespavosti. Vnitrně prvosenku samotnou neužíváme, neboť může vyvolat nevolnost a zvracení. Jako součást čajů podle vyzkoušených receptů ji můžeme užívat bez obav.
 
   PŘESLIČKA ROLNÍ – Equisetum arvense
 
Silná močopudnost předurčuje přesličku na problémy močových orgánů. Pomáhá rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách. Současně čistí i cévy, zlepšuje krevní oběh, činnost srdce pomáhá při dně, revmatismu, preventivně působí při radioaktivním ozáření, otravě olovem a těžkými kovy. Její další dobrou vlastností je zastavování krvácení, zde se řadí s turankou a kokoškou mezi nejlepší bylinky. Zastavuje vnitřní vnější krvácení z ran, hemeroidů a vnitřních vředů. Při ženském krvácení doplňujeme léčbu sedacími koupelemi.
Vnitřní léčebné účinky přesličky využíváme opatrně a jen krátkodobě, neboť může mít i nepříznivé vedlejší účinky.
 
     PUŠKVOREC LÉKAŘSKY – Acorus calamus
 
Ostrá, kořeněná, silně hořká chuť řadí puškvorec mezi nejlepší žaludeční léky. Podle některých bylinkářů dokáže při pravidelném užívání vyléčit všechny trávicí potíže. Jeho všestranné působení na žaludek, játra i žlučník se projevuje tak výrazným posílením tělesné kondice, že účinky můžeme přirovnat až k legendárnímu ženšenu. Je vhodný při stavech slabosti, v rekonvalescenci, pro starší lidi, i jako podpůrný lék při rakovině.
Puškvorec ve všech formách dávkujeme opatrně, neboť silně působí. Po dvou až třech týdnech užívání na stejnou dobu přerušíme.
 
     PÝR PLAZIVÝ – Elytrigia repens
 
Hlavní léčivou hodnotou pýru je jeho značná močopudnost, která prospívá hlavně při dně a revma-tismu, ale i močových potížích, hlavně výskytu písku, kamenů a zánětech. Pýr odstraňuje z organismu solné usazeniny, současně čistí krev, čímž prospívá i při kožních onemocněních, cukrovce a při snižování hmotnosti. Užívání pýru je úplně neškodné, ale tato bylinka se nejlépe uplatňuje v čajových směsích.
 
     RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ -Hippophaě rhamnoides
 
Oranžovočervené bobulky rakytníku obsahují velké množství vitaminu C i dalších vitaminů a minerálů, ale ze všech rostlin nejvíce vitaminu E. Plody nebo produkty z nich zlepšují celkový zdravotní stav, zvyšují pracovní aktivitu a léčebné působení na mnohá onemocnění – žaludku, průdušek, plic a krevního oběhu. Rakytník prospívá také kloubům, při dně a revmatismu, pomáhá při nadměrné činnosti štítné žlázy. Rakytníkový olej je univerzálním zevním lékem na všechna kožní onemocnění i dobrým kosmetickým prostředkem.
Při vnitřním užívání plodů nebo oleje se žádné nežádoucí vedlejší účinky nezjistily, nadměrné dávkování se však zvýšeným účinkem neprojeví, proto se nedoporučuje.
 
     ROUTA VONNÁ – Ruta graveolens
 
Routa má velmi dobré účinky na cévní systém. Čistí cévy od vápenatých usazenin, zpevňuje vlásečnice, snižuje krevní tlak, silně uklidňuje a pomáhá při epilepsii. Má silný účinek na ženské orgány, pomáhá při nepravidelné a bolestivé menstruaci, nesmí se však užívat v těhotenství.
Používáme jako menšinovou přísadu čajových směsí a jen několik dní v období, kdy ji potřebujeme.
 
     ROZMARÝNA LÉKAŘSKÁ – Rosmarinus offtcinalis
 
Cennou vlastností rozmarýny je, že mírně zvyšuje krevní tlak. Přitom má příznivý vliv na celkový zdravotní stav, uklidňuje a mírní nervovou vyčerpanost. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, posiluje srdce a celý organismus, což se projevuje hlavně ve starším věku. Podobně působí i zevně, slouží jako kosmetikům, na rány, kožní nemoci a oživuje údy po mozkové příhodě.
Vnitřně může být užívání rozmarýny při vyšších dávkách nebezpečné, úplně je zakázáno u lidí trpících hypertenzí a v těhotenství.
 
      ROZRAZIL LÉKAŘSKÝ – Veronica officinalis
 
Rozrazil je značně močopudný, proto se používá na všechna onemocnění močového ústrojí.při revmatismu a dně. Takových bylin máme více, u rozrazilu si nejvíce ceníme toho, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, současně krev čistí a je výbornou prevencí i lékem proti skleróze. Pomáhá i při kašli, nachlazení, žaludečních a střevních poruchách.
Příjemná chuť rozrazilového čaje a jeho neškodnost jen podtrhuje potřebu jeho častějšího užívání také formou lahodného čaje, samostatně nebo ve směsích.
 
     RŮŽE GALSKÁ – Rosa gallica
 
Růžový čaj nebo sirup pomáhá při nemocech plic, průdušek, uklidňuje nervovou soustavu a zlepšuje trávení.
Doporučuje se k regeneraci střevní flóry po užívání antibiotik. Zevně je růžová voda nebo olej pradávným osvědčeným zkrášlovacím prostředkem. Obklad z lístků růže pomáhá u suché popraskané pokožky, pohmožděninách a odřeninách, zmírňuje bolesti svalů a kloubů.
Je úplně neškodná a může se užívat bez omezení.
 
      RŮŽE ŠÍPKOVÁ – Rosa canina
 
Hodnota látek obsažených v šípcích je v rostlinné říši ojedinělá. Ve 100 g plodů je obsaženo až 1200 mg vitaminu C, přitom další dobré zdroje, jako je černý rybíz, rakytník, zelí nebo citrusové ovoce, nedosahují ani polovinu této hodnoty. Podobně je to i u vitaminu A, skupiny B, P, K, hořčíku a dalších látek. Taková přírodní celaskonová a vitaminová „bomba“ proto pomáhá při všech onemocněních. Nejvíc se to projevuje u chřipky, nachlazení, cévních onemocněních, paradentóze, špatné srážlivosti krve a u celkového posílení organismu.Vitaminy a minerály přijímané z šípků nemůžeme předávkovat, proto lze tyto vzácné plody konzumovat v různých formách bez omezení. Čím více je však upravujeme, tím více ztrácejí svou hodnotu. Musíme si také uvědomit, že mají poměrně krátkou trvanlivost, proto šípky sbíráme každý rok a užíváme je co nejčerstvější.
 
     RYBÍZ ČERNÝ – Ribes nigrům
 
Plody černého rybízu mají tak vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších pro organismus životně důležitých látek, že je musíme považovat za prvotřídní lék výživný doplněk k posílení imunity. Listy rybízu jsou i oficiální léčivou drogou na záněty močových orgánů, nemoci z nachlazení, proti kašli a černému kašli dětí, na zvýšení látkové přeměny a zlepšení trávení.
Rybízový čaj dobře chutná a je úplně neškodný, listy se doporučují kombinovat s malinou, jahodou a ostružinou a používat jako konzumní čaj.
 
cookie

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Souhlasíte s používáním cookies?

Ano, souhlasím Nesouhlasím Nastavení
close

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat. Používáme krátkodobé (session cookie) – vymažou se z vašeho počítače po zavření prohlížeče.

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

close

Cookies

Tento web používá soubory cookie a z hlediska zákona se jedná o osobní údaje. Správcem těchto osobních údajů je Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

Další detailní informace o tom, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje (včetně cookies), se dozvíte v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, který najdete na našem webu.

Obecně o cookies

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou používat webové stránky k mnoha účelům, např. k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií nebo analýze návštěvnosti, některé slouží k tomu, aby si webová stránka pamatovala vaše preference. Tyto soubory se ukládají do vašeho zařízení (např. do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu). Každá webová stránka může do vašeho prohlížeče odesílat své vlastní soubory cookies pouze v případě, pokud to umožňuje nastavení vašeho prohlížeče.

Zákon stanoví, že můžeme na vašem zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek (viz sekce Nezbytné cookies), a to bez vašeho souhlasu, na základě tzv. oprávněného zájmu. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas, jehož plný text najdete zde, a který můžete kdykoliv odvolat pomocí tohoto formuláře.

Druhy cookies

Cookies se dělí podle účelu, k jakému jsou využívány a ta takto:

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat.

Tyto cookies lze blokovat (zakázat), ale část stránek se vám nemusí zobrazovat správně, některé části dokonce nemusí fungovat. Návody pro nejčastěji používané prohlížeče najdete zde:

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Seznam cookies

Na našem webu využíváme jak naše vlastní cookies, tak cookies třetích stran, jejichž vlastní zásady zpracování uvádíme zde:

Vypracovala advokátní kancelář Petráš Rezek

close

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Identifikace správce: Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

V souladu s ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob, v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen „Nařízení“) souhlasím tímto s tím, aby výše uvedená společnost (dále jen „správce“) zpracovávala mnou poskytnuté osobní údaje (dále jen osobní údaje), a to:

  • cookies

pro účely:

  • statistické(1) (např. doba vaší návštěvy našich stránek, nejčastěji používaná část webu apod.)
  • preferenční (např. identifikace prohlížeče, jazykové nastavení apod.)
  • marketingové a reklamní (např. personalizace reklamy, statistika vyhledávání apod.)
  • ostatní (jiné nezařazené technické účely)

Souhlas je možno nastavit pro všechny (tlačítko Ano, souhlasím) nebo pouze pro některé účely (zaškrtnutím příslušné části), případně je možné zamítnout vše (tlačítko Nesouhlasím).

Při udělení souhlasu smarketingovými a preferenčními cookies může docházet k profilování.

Poskytnutí údajů k účelům zpracování dle tohoto souhlasu je dobrovolné.

Beru na vědomí, že mám právo:

  • požadovat přístup k mým osobním údajům,
  • požadovat opravu či výmaz mých osobních údajů,
  • požadovat omezení zpracování,
  • vznést námitku proti zpracování,
  • na přenositelnost osobních údajů,
  • podat stížnost proti zpracování osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Byl/a jsem poučen/a, že mám v souladu s Nařízením právo kdykoliv odvolat svůj souhlas odvolat pomocí tohoto odkazu.

Veškeré informace včetně možnosti výkonu svých práv, způsobu odvolání souhlasu a doby uložení jednotlivých cookies najdete v dokumentech Cookies a Zásady ochrany osobních údajů, které najdete na našem webu.

(1) Zpracování statistických cookies je naším oprávněným zájmem. Zaškrtnutím příslušné části zde můžete uplatnit námitku proti tomuto zpracování a zastavit jejich zpracování.