Málo bylinkářských knih a léčitelů se tématem těchto zhoubných nemocí zabývá, ba přímo se tomuto tématu vyhýbají jak čert kříži, leč vyčnívá mezi všemi bylinkáři jedna žena , dodnes uznávaná Marie  Treben. Ač sama zemřela v roce 1991 její nevelká písemná práce žije, je vydávána a žádána  do dnes. V její útlé knížečce „Zdraví z boží lékárny“  se dosti dopodrobna zabývá léčbou různých druhů rakoviny a nejen tím. Vřele doporučuji přečíst si tuto knihu vyzařuje z ní zápal a praktická zkušenost.

Takže jak na tyto zhoubné nemoci? V současnosti je velice módní a spousta lidí je tomu nakloněno a tito lidé se doslova  rojí, kteří vám řeknou, že je nutno udělat psychoanalytický rozbor, myslet pozitivně, že předpoklad nemoci je v dětství, po porodní trauma, minulý, předminulý život atd. V podstatě tyto metody nejsou špatné ale vlastní poznání a pochopení to nenahradí, je to něco co vám dá někdo zvenčí a po dobu terapie a krátce po tom je člověku fajn ale pak se dostaví rozčarování člověk se svou nemocí je zase sám. Psycho analýza je jakýsi mix víry (zpravidla v terapeuta) a snahy rozumem pochopit, mít to vše uspořádané. Jenže každé rozumové vysvětlení a pochopení vychází ze zkušeností dřívějších a často někoho jiného, jenže člověk je sám jedinečný se svojí jedinečnou zkušeností.  Co tedy, terapeut vás jen záplatuje ale pomůže zřídka kdy? Co v našem přístupu změnit? Jak to udělat? Jde to ale nebude to seznam, který odškrtáváme: teď takové cvičení, teď půlhoďka pozitivnosti, odpustit někomu na povel aj. Je to spíš řada postojů, které postupně měníme, opravdovost, postoj očekávání bez chtění , totální nasazení - pokud takovou nemoc mám, žádný jiný úkol není teď pro mě důležitější, jde také o uvědomění si toho co máme v podvědomí co jsme tam za svůj život naházeli a potlačili. Na závěr tohoto psychokázání  mám jedno konkrétní cvičení, je to cvičení dotazování se a jde použít i na odvykání kouření a jiné. Cvičení se provádí tak, že  několikrát denně si položíme otázku např. proč mám tuto nemoc, položíme si ji i ve chvíli klidu, před spaním, můžeme si dát v prostorách ve kterých pobýváme nějaké připomínky této otázky(např. uzel na kapesníku). Otázka by měla být pokud možno pozitivní jednoduchá a bez alternativ. Např. proč kouřím nebo k čemu je dobré kouření ne však proč nemůžu přestat kouřit. Podmínkou je, že si na otázku neodpovídáme, ta otázka směřuje do podvědomí ke zdroji intuice a odpověď přijde opět intuitivně a mění podvědomí vyprazdňuje ten nepořádek co tam je, takže přes rozum ( v myšlence ) nemusí odpověď přijít vůbec ale spíše po čase zpozorujeme nějakou proměnu svých postojů.

Nyní tedy jakou pomoc můžete očekávat v našich prodejnách. Na tyto choroby lze obecně nasadit několik prostředků z přírodní medicíny. Tím nejlepším prostředkem co máme k dispozici je Befungin, tekutý zhuštěný výtažek z čagy, houby která žije na živé bříze a vypadá jak nádor bližší počtení o čaze najdete v článku „Čaga“. Dalším mocným prostředkem je mumio jsou to asfaltově vypadající tabletky zcela přírodního původu, říká se, že je to skalní pryskyřice, vyskytující se zpravidla v horách sice původ této látky není zcela jasný její stáří podle izotopů uhlíku je stovky až tisíc let, opět bližší počtení je v článku „Léčebné schopnosti mumia“, další  možností je užívání olejů (konopný, rakytníkový, z černého kmínu), dále jsou to čaje např. směs měsíčku, kopřivy, řebříčku a přesličky, docela známý čaj z kůry jihoamerické rostliny vilcacora, čaj z kořene pampelišky, další prostředek v tabletách je plod z gravioly. Takže prostředků z přírody je dostatek a lze je užívat i k již probíhající léčbě u lékaře, ty přírodní prostředky navíc pomáhají snášet  léčbu klasickou medicínou. Vynořuje se otázka postoje lékařů k těmto prostředkům? Jsou mezi lékař lidé, kteří k nám posílají své pacienty a nic proti bylinám nemají spíše naopak, jsou to lidé, kteří se svým pacientům snaží upřímně pomoci. Pak je zde další typ lékaře autoritativní skeptik, kterému, když se svěříte, že užíváte např. befungin vám tento prostředek zakáže buď jen z principu a nebo neví o co jde a zakazuje  aby nevypadal jak blbec. Pak je tu samozřejmě škála skeptiků, kteří pokrčí rameny a řeknou, že je to fuk, že to stejně nepomáhá.  Jak se k tomu stavět? V prvé řadě je vlastní zkušenost, koupím si nějaký prostředek, čaj vyzkouším ho a pokud mi sedí prostě ho budu užívat. Je nutno mít na paměti cíl a tím je můj prospěch,  moje zdraví . Pokud podlehnu lékaři a nechám si zakázat něco co mi pomáhá a nebo naopak mi naordinuje co mě poškodí a kdo bude trpět? 

Další podmínka je strava. Oblíbeným žvástem je, že strava má být vyrovnaná (vyvážená) bohatá na minerály zeleninu a ovoce. Žvást protože je to míněno mechanicky a nikdo to není schopen objasnit. Existuje např. ideální talíř (co sníst za den), ve skutečnosti, když ho sníme můžeme mít někdy z toho šutr v břichu, jindy nám i z trochy ovoce nebo zeleniny na snídani bude zima. Co je tedy dobré? A jeden čínský klasik odpovídá to co je vhodné. Pevná pravidla tohoto typu nejsou, někdo může vyžít bez problému na zelenině, ovoci či luštěninách a někdo z těchto potravin bude mít zažívací potíže. Ovšem několik pravidel by se přeci jen našelo. Zažívání má probíhat od polknutí stravy přes její trávení až po vyloučení především hladce, je nutno udržovat oheň zažívání, i mírnou zácpu je nutno rozpoznat a považovat ji za nepohodlí a řešit ji . Jak může snahou jíst co nejlépe dojít k nějakému nepříznivému stavu? Řeknu si, že budu jíst hodně zeleniny jenže pokud ji sníme hodně dochází k vyhasnutí zažívacího žáru prostě vás ochladí. Můžu tedy sníst více zeleniny? Ano můžu ale musím si ji něčím přiostřit např. cayennským pepřem rozmíchaným v oleji, cibulí, pórkem, česnekem a nezapomínat na olej do zeleniny. Další nevhodnou potravinou může být ovoce zvláště šťavnaté a to po ránu a v chladném počasí, luštěniny ty je nutno rovněž okořenit. Takže vyrovnanost stravy je v chuťové vyrovnanosti a taky aby dodávaly tělu tepelnou pohodu a především aby dobře se trávily tudíž se budeme po takovém jídle cítit dobře a ne otupěle či budeme pociťovat chlad. Další kapitolou jsou často diskutované mléčné výrobky. Co se týče mléka a sýrů, bylo by vhodné je vyloučit úplně  pokud si myslíte, že je musíte pak kořenit ale pokud možno co nejvíc omezit, zahleňují zpomalují tok lymfy zatěžují a zpomalují trávení. Kysané mléčné výrobky málo a pouze na chuť, máslo normálně. Četl jsem článek, že s tím mlékem je to blbost a že v Indii ho pijí a nic. Jeden takový indický recept na odhleňující mléko mám: svaříme malý hrnek mléka, dáme do něj trochu másla dvě špetky pepře a soli. Nakonec  ještě jeden dalo by se říci zákaz, pokud možno vyloučíme stará jídla ať ohřívaná ze včerejška nebo konzervy a různé uzeniny. Co na závěr o potravě, není to tak těžké se vhodně stravovat je to intuitivní záležitost a stačí pochopit jednu věc a to, že je nutno udržovat vhodný zažívací žár v zimě topíme zahřívacími potravinami a v létě ovocem a zeleninou trochu ochlazujeme. Samozřejmě ideální by byla vegetariánská strava ale, kdo to vydrží, když se takto nestravoval dříve? Raději volíme reálná opatření.

Poslední složkou je pohyb a otužování. U onkologických onemocnění to bude spíše pohyb mírný např. protahovačka na zemi hlava ke kolenům narovnaných nohou  a nebo hlava k zemi mezi kolena roztažených nohou, podpoří to tok lymfy. K tomu otužování : Vincenc Priesnitz vytvořil intuitivně metodu léčby chladnou vodou, princip spočívá v tom, že tělo je vystaveno chladu a je nuceno se zahřát  a tím se aktivují obranné mechanismy v těle. V domácích podmínkách to chce především snížit teplotu a při hygieně se od nohou osprchovat studenou vodou. Není nutno na rybníku prosekávat led ale zavést si na otužování návyk. Kromě již zmiňovaného povzbuzení obranných sil otužování přináší dobrou náladu.

cookie

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Souhlasíte s používáním cookies?

Ano, souhlasím Nesouhlasím Nastavení
close

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat. Používáme krátkodobé (session cookie) – vymažou se z vašeho počítače po zavření prohlížeče.

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

close

Cookies

Tento web používá soubory cookie a z hlediska zákona se jedná o osobní údaje. Správcem těchto osobních údajů je Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

Další detailní informace o tom, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje (včetně cookies), se dozvíte v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, který najdete na našem webu.

Obecně o cookies

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou používat webové stránky k mnoha účelům, např. k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií nebo analýze návštěvnosti, některé slouží k tomu, aby si webová stránka pamatovala vaše preference. Tyto soubory se ukládají do vašeho zařízení (např. do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu). Každá webová stránka může do vašeho prohlížeče odesílat své vlastní soubory cookies pouze v případě, pokud to umožňuje nastavení vašeho prohlížeče.

Zákon stanoví, že můžeme na vašem zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek (viz sekce Nezbytné cookies), a to bez vašeho souhlasu, na základě tzv. oprávněného zájmu. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas, jehož plný text najdete zde, a který můžete kdykoliv odvolat pomocí tohoto formuláře.

Druhy cookies

Cookies se dělí podle účelu, k jakému jsou využívány a ta takto:

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat.

Tyto cookies lze blokovat (zakázat), ale část stránek se vám nemusí zobrazovat správně, některé části dokonce nemusí fungovat. Návody pro nejčastěji používané prohlížeče najdete zde:

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Seznam cookies

Na našem webu využíváme jak naše vlastní cookies, tak cookies třetích stran, jejichž vlastní zásady zpracování uvádíme zde:

Vypracovala advokátní kancelář Petráš Rezek

close

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Identifikace správce: Bylinkářství Radost s.r.o., Lešetín I 217/3, 76001 Zlín, IČ: 27669939.

V souladu s ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob, v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen „Nařízení“) souhlasím tímto s tím, aby výše uvedená společnost (dále jen „správce“) zpracovávala mnou poskytnuté osobní údaje (dále jen osobní údaje), a to:

  • cookies

pro účely:

  • statistické(1) (např. doba vaší návštěvy našich stránek, nejčastěji používaná část webu apod.)
  • preferenční (např. identifikace prohlížeče, jazykové nastavení apod.)
  • marketingové a reklamní (např. personalizace reklamy, statistika vyhledávání apod.)
  • ostatní (jiné nezařazené technické účely)

Souhlas je možno nastavit pro všechny (tlačítko Ano, souhlasím) nebo pouze pro některé účely (zaškrtnutím příslušné části), případně je možné zamítnout vše (tlačítko Nesouhlasím).

Při udělení souhlasu smarketingovými a preferenčními cookies může docházet k profilování.

Poskytnutí údajů k účelům zpracování dle tohoto souhlasu je dobrovolné.

Beru na vědomí, že mám právo:

  • požadovat přístup k mým osobním údajům,
  • požadovat opravu či výmaz mých osobních údajů,
  • požadovat omezení zpracování,
  • vznést námitku proti zpracování,
  • na přenositelnost osobních údajů,
  • podat stížnost proti zpracování osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Byl/a jsem poučen/a, že mám v souladu s Nařízením právo kdykoliv odvolat svůj souhlas odvolat pomocí tohoto odkazu.

Veškeré informace včetně možnosti výkonu svých práv, způsobu odvolání souhlasu a doby uložení jednotlivých cookies najdete v dokumentech Cookies a Zásady ochrany osobních údajů, které najdete na našem webu.

(1) Zpracování statistických cookies je naším oprávněným zájmem. Zaškrtnutím příslušné části zde můžete uplatnit námitku proti tomuto zpracování a zastavit jejich zpracování.